Charles Retreat Clubhouse: Charles County, MD

 

Owner: Charles Retreat, LLC
Architect: Devereaux and Associates, P.C.
Contract Amount: $3.0 Million
 

*ABC 2007 Award of Excellence*
The Clubhouse is part of Central Parke 55+ resort community. The 11,000 sf colonial style building overlooks a pond in wooded setting. Fypon material was used for exterior trim and 20 ft tall columns at front and rear entrances blend in with the brick exterior. A cupola with windows sits high at center of the building. The interior trim and finishes were selected by Builders Design, which complement the exterior. The lighting includes recessed, chandeliers and wall sconces throughout the building. 

Locker room floors and indoor pool deck are covered with ceramic tile of borders and distinctive pattern that go well with wall wainscot. Locker rooms also have granite vanity tops, louvered stall doors, cornices dividing shower and elegant locker area with matching grooming station and glass tile mirror surrounds with unique wall sconces.


The Chase Apartments at Ballston: Arlington, VA

 

Owner: Ballston Chase Limited Partnership
Owner’s Representative: Dennis Tomsey
Architect: Keyes Condon Florance
Contract Amount: $21.7 Million
 

Monarc completed construction of a new 12-story, 364-unit high-rise garden apartment complex with 4 garden apartment buildings on a combined site with exterior swimming pools, tennis courts and decorative gardens constructed over a 3 level parking garage below grade.

This project was completed in three phases with two of the three phases occupied during construction. Renovations covered the full range from demolition, exterior renovations, site work, and interior renovations through turn-key of the apartment units and common areas.


The Debonair - Boston University Residence: Washifngton, DC

 

Owner: Taginya Family Partnership, LLP
Owner’s Representative: Ashbourne Development
Architect: Studio 27 Architecture
Contract Amount: $3.7 Million
 

This is a newly built 5-story building in place of a parking lot surrounded by three existing buildings. The building is slab on grade with a parking garage on the first floor and four floors of dormitory rooms. The façade on the building is Norman brick, cast stone and stucco. The upper floors are constructed of structural light gauge prefabricated walls with Epicore composite deck to allow the maximum number of floors while staying under the height restrictions. 

The interior space is of modern nature and is fit out with finishes to match this appearance. The mechanical system uses multiple ductless split systems to vastly reduce the amount of ductwork required and allow the majority of the underside of the Epicore deck to be exposed.