Union Station Parking Garage:  Washington, DC

 

Owner: Union Station Redevelopment Corporation
Architect: Studio 27 Architecture

Seeing a high demand for a new bus terminal within the existing Union Station Parking Garage, at the Bus Deck Level, Monarc was contracted to build two new ticketing Pavilions (250 sf each), one restroom Pavilion (1000 sf), and one new waiting Pavilion (900 sf).  The project also included resurfacing the finish floor in the plaza area, installing Ipe wood decking, and new electrical and plumbing work. 

With more than 90,000 visitors passing through Union Station’s doors daily, Monarc had to strategically plan the phases to allow for continued operation of the existing bus terminal. 


Cineplex at Washingtonian Center:  Gaithersburg, MD

 

Owner: Plitt Theaters, Inc.
Architect: Ward/Hall Architects
 

Construction of state of the art theater complexes complete with large lobby refreshment and patron service area.

Award:  *ABC Most Outstanding Project Award


Links Foundation Headquarters:  Washington, DC

 

Owner: Links Foundation, Inc.
Architect: R. McGhee & Associates
 

Located in a historic district as two separate 3-story buildings built in the 1900s, Monarc combined the two into one operating unit for the owner.  Because of challenges of differing floor elevations from one building to the other, creative concessions had to be made for the elevator and transitions between buildings. 

Certification:  LEED Gold
Award:  *Committee of 100 on the Federal City, Vision Award
 


The Art Store:  Georgetown, DC

 

Owner: Richard H. Levy
Architect: George Gordon Architects
 

In the heart of Georgetown, two 1850s 3-story row houses were reconstructed and expanded into new retail space.  This included excavation for a new basement and an addition to the rear of the property with limited alley access.  The center of the building was opened to a central atrium in coordination with a new skylight.  Portions of the existing 3rd floor at the north end of the property was shored while construction of new retail space was being performed underneath.